Alle fodboldklubber har brug for holdledere og kit managers, der kan stå for det praktiske omkring holdene. Sådan er det også i DBU. Her mødte vi Jimmi, Jonathan og Flemming i kælderen under DBU. De havde netop sendt 144 ekstra sportstasker afsted til Rusland, bare med de sidste småting, til herrenes VM i Rusland.

 

Hvad laver DBU’s kit mangers?

Da vi kom forbi gik de tre netop og ventede på at alt tøj og materialer skulle komme retur fra Kvindelandsholdets to 5-1 sejre over Ukraine på udebane og Ungarn hjemme. Så bliver her fyldt med vasketøj igen, sagde Jonathan.

Jimmi fortæller at alt tøj og materialer for alle DBU’s landshold varetages fra kælderen. Da han selv startede i jobbet for to år siden havde han tænkt at det nok umiddelbart var nok med en sportstaske pr. hold, plus et par tasker med træningstøj. Men han havde hurtigt lært at der skulle meget mere til. Oftest 3 sæt spillertrøjer til hver spiller, til hver kamp. Træningstøj nok til hele turen, hverdagstøj, overtøj, massagebrikse, lægetasker, krykker, bolde, drikkedunke og lignende.

 

Her ser du de tre mænd som de seneste uger har sendt flere tons tøj og materialer afsted til VM-slutrunden i Rusland. (Fra venstre: Jimmi, Jonathan, Flemming)

 

Til en landskamp har hver spiller tre trøjer med, fortæller Flemming. En til første halveg og en til anden halveg, hvis det er dårligt vejr eller den går i stykker. Den tredje må i brug hvis nummer to trøje der er i brug eksempelvis bliver fuld af blod. Samtidig har holdlederen der er med til kampen også en trykkemaskine med i omklædningsrummet. Det kan være en spillers trøje sidder for stramt eller man af en anden årsag har brug for at trykke navn og nummer på en helt ny trøje, midt under kampen.

De fortæller at spillerne på Herre- og Kvindelandsholdet må beholde alle tre trøjer efter deres kampe. Ungdomsspillere må beholde en af dem. Derfor er det også altid ukorrekte sæt der kommer hjem til kælderen. Det er derfor en af de faste opgaver for dem, at få talt tøjet op og trykt nye trøjer, før de ligger tøjet på plads på hylderne.

 

Et af de næste projekter for DBU’s tre kit managers, er at etablere endnu flere sektioner af rullende hylder på skinner, i kælderen. Pladsen er trang og der kommer mere tøj som skal på lager. 

 

Nogle gange sker det også, som eksempelvis lige nu, før VM, at der kommer helt nye kollektioner. Så skal alt i kælderen skiftes ud og omstruktureres. Derfor er der altid nok at lave i så stor en organisation som DBU, som kit manager. Mens der gennem tiden er kommet flere penge i fodbold afholdes også flere talent og landsholdssamlinger, hvor forberedelserne er med til at få det hele til at klappe omkring holdet.

I nogle tilfælde sendes man som kit manager også med hold på ture, som praktiske grise og holdledere, for at sørge for at alt det rundt om banen spiller. Samtidig er man også en ekstra ressource, ven og voksen, hvis man eksempelvis er på en lang rejse med unge spillere, som naturligt nok kan have brug for nogle voksne at tale med, under vejs.

 

Chefen har en stor opgave i Rusland

Blandt andet har det de seneste uger været deres chefs tjans at etablere den lokale base for landsholdet, i Rusland, på grund af VM-slutrunden. Han har skullet lede forberedelserne af stedet hvor hele holdet og staben kommer til at bo.

Dette har blandt andet krævet en ombygning af rum, med nye hylder og reoler, så holdlederne gennem turneringen altid kan holde styr på alt hvad de har med. Derfor har chefen heller ikke fri i Rusland efter VM, før han også har fået det hele pakket ned, ryddet op og sendt hjem.

 

Landsholdenes bolde i materialekældere under DBU’s hus. Dem låner personalet om fredagen, når de går på banen bag kontorerne og spiller lidt fredagsbold.

 

Taler man om andet end fodbold hos DBU?

På andre arbejdspladser kan man altid tale lidt fodbold i pauserne, hvis man vil. Derfor spørger vi de tre kit managers om hvad de taler om ved DBU, når det ikke er fodbold de taler om. Dette kan ingen af dem faktisk svare på. Ingen af dem kan huske noget.

Selvfølgelig taler de i kælderen meget om logistik, tøjvask, kørsel og fragt, men omdrejningspunktet er jo fodbold. Advokaterne og de ansatte i receptionen taler jo også om jura, billetter og sådan er det hele vejen rundt, men igen med afsæt i fodbold.

Jimmi kan huske at han på sin første arbejdsdag kom op af kælderen, da der var frokost. Den første samtale han overhørte da han sad og spiste, var to kvinder som talte om offsidefælden. Det havde chokeret ham vildt, men også fortalt ham at han var havnet et fantastisk sted.

Da jeg ville gå var det tilfældigvis blevet frokosttid igen og jeg hørte for tredje eller fjerde gang de tre gutter grynte lidt over at dagens ret var med fisk. Dette var der ingen af dem som var vilde med. De jokede blandt andet med at de burde fabrikere nogle store bannere som de kunne medbringe i kantinen på fiske dage, for at få tilslutning til at få stoppet alt den vanvid med fisk… og værre endnu, så havde der mandag slet ikke været nogen form for kød overhovedet.

Så der kan konstateres at der hvert fald kan blive talt lidt om maden i kælderen hos DBU, imellem al snakken der ellers kun drejer sig om fodbold.

 

Match worn national shirt

De tre konger af kælderen lagde naturligvis mærke til, da jeg tilfældigt kom forbi og snakkede med dem, at jeg var iklædt en lidt ældre sag af en landsholdstrøje. En fra adidastiden under Morten Olsen. Derfor gav Flemming mig en hvid DBU-pose, før jeg gik. Han og Jonathan havde hevet noget frem fra gemmerne, mens Jimmi havde vist mig lidt rundt.

Det der lå i posen var en af Henrik Dalsgaards tre trøjer fra 4-0 sejren over Polen i VM-kvalen, d.1.9. i Parken. Denne lille søde overraskelse vil jeg slutte dette indlæg af med.